Secretul diamantelor roz: De ce sunt diferite de orice altceva și atât de rare

de: Iulia Kelt
20 09. 2023

Diamantele roz sunt destul de rare printre pietrele prețioase ale Pământului, iar rețeta exactă pentru formarea lor i-a intrigat ani de-a rândul pe oamenii de știință.

O descoperire revoluționară venită din Argyle, din Australia de Vest, a identificat un eveniment crucial care trebuie să aibă loc pentru ca diamantele roz să se formeze. Ele au nevoie de căldură și presiune pentru a se forma, în general.

Diamantele colorate sunt cele mai rare, reprezentând aproximativ 0,01%, mai exact unul din 10.000 din diamantele extrase de pe glob. Cele roz, albastre, verzi, violet, portocalii și roșii sunt toate foarte rare, în timp ce diamantele galbene și maro sunt ceva mai comune.

Se crede că diamantele roz sunt rezultatul distorsiunii, adică unul dintre cele trei moduri prin care o astfel de piatră prețioasă poate căpăta imperfecțiuni.

Distorsiunea apare atunci când structura rețelei unui diamant este răsucită și îndoită, modificând modul în care lumina este reflectată, astfel încât să nu pară albă.

Coliziunile continentale, probabil una dintre cauzele formării diamentelor roz

Aproximativ 80 până la 90% dintre diamantele roz găsite de oameni au fost descoperite în mina Argyle, locul unei coliziuni continentale, în urmă cu aproximativ 1,8 miliarde de ani.

Un al treilea ingredient secret pentru crearea diamantelor roz a fost, la rândul său, dezvăluit de un nou studiu.

S-a descoperit că rocile bogate în diamante din Argyle erau mai vechi decât se anticipase de fapt și se datorau presiunii și locului rămas liber de la mișcarea continentelor.

Așa cum spuneam anterior, de la mișcare a fost eliberat spațiu pentru ca roca topită să călătorească din adâncul Pământului și să astupe golurile.

Această rocă topită a transportat diamantele într-o explozie de suprafață pentru a crea ceea ce este cunoscut sub numele de diatremă, un fel de țeavă vulcanică care este asociată cu exploziile de gaze.

Diamantele roz se pare că sunt împrăștiate în locuri neobișnuite, iar această ultimă descoperire ar putea facilita găsirea lor în viitor, oamenii știind acum unde să le caute.

Identificând părți ale globului care s-au întins în trecut, ca urmare a rupturii continentale, am putea economisi timp prețios căutându-le în subteran, de vreme ce ele se găsesc și la suprafață.